VALLENTUNA VÄSTANVINDEN
västanvinden.JPG
Västanvinden
Skärmklipp11
Skärmklipp1
väst3
väst4
Skärmklipp1111
Skärmklipp111
väst1
väst2
väst6
väst5
västanvinden


Välkommen till Hagvidson Västanvinden 

Kort om oss


Västanvindens förskola är belägen i natursköna Vallentuna. Vi har en stor gård som bjuder in till lek där barn och föräldrar varit med och format utseendet genom åren. Precis utanför har vi tillgång till en härlig skogsmiljö och stora ängar dit vi mer än gärna styr vår verksamhet när tillfälle ges. Vi är ute mycket och när vädret och årstiden tillåter så öppnar och stänger vi utomhus. Alla våra pedagoger utbildas i lågaffektivt bemötande och HLR. Här på Västanvinden har vi vår alldeles egna kock, som bjuder oss på vällagad mat från grunden, bakar bröd, ser till att vi får en väl varierad matsedel och provar ofta nya recept. Vi uppmuntrar alla barn att prova, smaka och vänja sig vid nya spännande maträtter. 


Hos oss har vi 55 barn fördelat på 3 avdelningar:

Ekorren 1–3 år

Björnen 3 år.

Rådjuret 4–5 år


Vår pedagogiska idé


På Hagvidson Västanvindens förskola genomsyras verksamheten av tre värdeord trygghet, delaktighet och glädje.


  • Det är viktig för oss att alla känner trygghet och kan vara den de själva är, barn som vuxna.
  • Vi arbetar med demokrati, delaktighet och barnkonventionen alla har rätt att få ha en åsikt och bli lyssnade på. Vi lägger grunden till ett växande intresse och ansvar för att aktivt delta i samhället.
  • Glädje är grunden till lärande, vi har roligt när vi lär.


På Västanvindens förskola får barnen möjlighet att utvecklas i sin takt. Vi vill ge barnen möjlighet att utveckla sin självständighet, ödmjukhet, styrka, mod och en positiv inställning till livet. För att barnen ska känna sig trygga på förskolan med alla pedagoger arbetar vi med tvärgrupper över avdelningsgränserna. Vi ser det kompetenta barnet och har en tro på det enskilda barnet.

Utbildningen på Västanvinden ska ge barnen möjlighet att på olika sätt reflektera över sitt och gruppens lärande, tankar och livsfrågor. Undervisningen sker genom lek över hela dagen och i många situationer. Vi arbetar strukturerat och planerar för att barnen ska få ett lärande i mindre grupper, alla barn har rätt att få bästa möjlighet till att lära, leka och utvecklas i tätt samarbetat med pedagogerna.


Vi arbetar utifrån årslånga projekt där vi hittar inspiration från barnens intressen och förankrar dem i läroplan, barnkonventionen och samhälles nära frågor. Vi utbildar pedagogerna regelbundet i lågaffektivt bemötande så att vi kan möta alla barn där de är och att ge dem redskap att klara de vardagliga situationerna de möter. Här på Västanvinden är vi mycket utomhus då vi tror på natur, hälsa och rörelse skapar goda förutsättningar för lärande. Vi arbetar med hållbar utveckling genom att använda materialet om och om igen. Barnen tillverkar tex halsband och fina teckningar som vi tar bilder på och lägger i deras portfolio, sedan har vi flera dagar per termin då vi tillsammans återbrukar materialet så vi kan göra nya halsband eller att pappret blir pappersmassa. Vi har både kompost och Bokashihinkar där vårt matavfall blir jord som vi kan odla nya grödor i.


På förskolan lagar vår kock näringsriktig maten från grunden och bakar allt bröd. Vi äter vegetariskt två gånger i veckan och det serveras fisk och soppa varje vecka. Vi involverar även måltiderna i våra projekt, vilket gör att vi upptäcker nya maträtter och får känna nya smaker. Pedagogerna ser måltid som ett viktigt moment där undervisning ingår.


Vi är Grönflagg certifierade två år i rad och 2021 blev vi nominerade till Grön Flaggs hållbarhets pris. Vi har fått Skolverkets utmärkelse Skola för hållbar utveckling för framgångsrikt arbetet med lärande för hållbar utveckling. Hösten 2022 tilldelades vi Vallentuna Kommuns miljöstipendium för att vi lägger grunden till ett livslångt miljöengagemang.

 

Öppettider


Förskolan öppettider 6:30-17:00


TYRA


För att synliggöra barnens arbeten och utveckling använder vi oss av appen Tyra. Under varje barn finns det en portfolio där individens lärande finns dokumenterat i både text men också bilder. Appen Tyra har också en blogg där avdelningarna lägger ut bilder och text över dagens olika spännande moment.

 

Varmt välkommen till oss!

 

Har du frågor eller är nyfiken på oss så skicka gärna ett meddelande här nedanför.
Kontakta förskolan Hagvidson Västanvinden


Rektor:

Cecilia Olofsson

079-3362957

cecilia.olofsson@hagvidson.se


Avdelningarna:

079-3368529

BJÖRNEN

bjornen@hagvidson.se

079-3364986

EKORREN

ekorren@hagvidson.se

079-3378579

RÅDJURET

radjuret@hagvidson.se

Förskolans adress:

Förskolan Hagvidson  Västanvinden 

Västergården 143-151

186 37  Vallentuna